Finike'de oturan bir çocuk annesi 32 yaşındaki Birgül Yaşar, böbrek yetmezliği nedeniyle 9 yıldır, 33 yaşındaki Aynur Güncü ise 5 yıldır diyalize bağlı olarak yaşamlarını sürdürüyor. Yaşama sevinçlerinden bir şey kaybetmeyen iki kadın, haftada 3 gün Finike Devlet Hastanesi'nde diyalize bağlanıyor. Güncü ve Yaşar, hiç okula gitmedikleri için okuma ve yazma bilmiyor. İki kadın, İlçe Sağlık Müdürü ve Finike Devlet Hastanesi diyaliz ünitesi doktoru Ersan Çetiner'in önerisiyle okuma yazma öğrenmeye karar verdi. Bunun üzerine Dr. Çetiner'in talebi üzerine Finike Halk Eğitim Müdürlüğü, Aynur Güncü ve Birgül Yaşar'a okuma yazma öğretmesi bir öğretmen görevlendirdi.
Haftada 3 gün, günde 4 saat diyalize bağlanan Güncü ve Yaşar, bu süre içinde Halk Eğitim Merkezi'nden gelen öğretmen eşliğinde eğitim alıyor. Güncü ve Yaşar, hastane odasında, yaşantılarında büyük eksiklik olarak gördükleri açığı kapatmanın heyecanını yaşıyor. Deftere çizgi çeken, harfleri öğrenen, kelimeleri heceleyerek okumaya çalışan Aynur Güncü ve Birgül Yaşar, şimdi sabırsızlıkla okuyup yazacakları günü bekliyor.
'BEN HASTANEDE, OĞLUM OKULDA EĞİTİM ALIYOR'
Kumluca'dan haftada 3 gün diyalize bağlanmak için Finike Devlet Hastanesi'ne geldiğini belirten Birgül Yaşar, 9 yıldır böbrek nakli beklediğini söyledi. Şu ana kadar uygun böbrek bulunmadığını anlatan Yaşar, her şeye rağmen yaşama sevincini kaybetmediğini belirtti. Hiç okula gitmediğini, okuma yazma bilmediğini vurgulayan Yaşar, "9 yaşında Kadir adında bir oğlum var. Bu yıl 4'üncü sınıfa gidecek. 4 aylık hamileyken doktorlar riskli olduğu için bebeği almak istedi. Ama ben izin vermedim. Doğumdan bir gün sonra diyalize bağlanmaya başladım. Çocuğumu burada büyüttüm. Hemşireler çocuğuma süt annelik yaptı. Şimdi de okuma yazma öğretiyorlar. Oğlum okulda, ben de hastane de eğitim alıyorum" diye konuştu.
'KİTAP, GAZETE OKUMAK İSTİYORUM'
Diyaliz ünitesinin diğer öğrencisi Aynur Güncü ise 5 yıldır diyalize bağlandığını söyledi. Hiç okul sıralarına oturmadığını, adını dahi yazıp okuyamadığını anlatan Güncü, "Şimdi tedavi olduğum yerde okuma ve yazma öğreniyorum. Çok mutlu oldum. Adımızı yazmayı öğrendik. 4 saat nasıl olsa makineye bağlı kalıyoruz. Bu süreyi de değerlendirmiş oluyoruz. Kurs bittikten sonra ikinci aşama kurslara katılmayı ve artık gazete kitap, okumayı istiyorum" dedi.
KİTAPLAR BİZDEN
Okuma yazma kursunun geçen hafta başladığını belirten Dr. Ersan Çetiner ise hastaların tedavi görürken kaliteli zaman geçirmesini ve mutlu olmalarını istediklerini söyledi. Her iki hastanın okuma yazma bilmediğini sohbet ederken öğrendiğini kaydeden Dr. Çetiner, "Bunu öğrendiğimizde Halk Eğitim Müdürlüğü ile bağlantı kurduk. Çok duyarlı davrandılar ve iki hastamızı okur yazar yapma konusunda bir program hazırladılar. Görevlendirilen bir öğretmen haftada 3 gün gelerek ders veriyor. Biz de hastalarımız adına çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Halk Eğitim Müdürü Cahit Doğan ise diyaliz ünitesinde kurs alan hastaları ziyaret ederek moral verdi. Doğan, "Kursiyerlerimiz okuma yazma öğrendiğinde kitaplarını da biz hediye edeceğiz" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder