Böbrek Yetmezliği
Böbrek Yetmezliği Böbreğin normal işlevlerini yerine getirememesidir. İki türlü böbrek yetmezliği vardır. 1 Akut Böbrek Yetmezliği 2 Kronik Böbrek Yetmezliği Kronik böbrek yetmezliği genellikle çok tuzlu yiyeceklerden ortaya çıkar Böbrek yetmezliği olmamak için mutlaka tuzu azaltmalıyız.
Böbrek hastalıkları olan böbrek yetmezliği, böbreğin en sinsi hastalığıdır. Böbrek yetmezliğinedir. Ne zaman böbrek yetmezliği var diyoruz ?
Ne zaman ki böbrek kendi fonksiyonlarını yapamayacak duruma geldiğinde böbrek yetmezliği olduğundan konuşabiliriz. Önce su ve tuz böbreğin dengesini sağladığını biliyoruz. Böbrek fonksiyonlarını yitirdiğinde tuz ve su dengesi bozulur ve vücutta tuz ve su oranı artar tuz ve su birikmeye başlar.
Bu olay vücuda nasıl yansır ? hasta ne gibi şikayette bulunur ?
Hastanın tansiyonları yükselmeye başlıyor, bacaklarında (ödem) dediğimiz şişkinlikler başlıyor, sabahları göz kapaklarında ve yüzünde şişkinlikler başlıyor bu çok önemli uyarıdır. Böbrek yetmezliği başlangıcı için.
Diğer bir çok önemli uyarı ise idrar çıkışının ve miktarının azalması ve idrar renginin koyulaşmasıdır. Diğer bir dikkat! edeceğimiz nokta ise iştah bozulması üre ve kreatinin gibi zehirli maddelerin vücutta birikimi ile iştahsızlık ortaya çıkar ve halsizlik sabah bulantılar, kusmalar ortaya çıkmaya başlar.
Vücutta cilt rengi değişmeye daha sararmaya, toprak rengine dönmeye başlar. İleri derece de halsizlik hem ürenin ve kreatinin gibi maddelerin birikimlerimin de ortaya çıkan bi klinik hemde ileri derece de kansızlıkla birlikte ortaya çıkar.
Sadece hastanın bu durumlarda üsteki yazan hastalıkların tamamı olsa bile böbrek yetmezliği denmesi yeterli olmuyor. Hastaneler kan ve idrar tetkikleri, ve ultrason gibi tetkiklerle destekleniyor. Böbrek yetmezliği hastası olduğu kesin olduğu zaman kanda üre kreatin değerlerinin yüksek olduğunu /ÖR/ (ürenin 100 veya üzeri, kreatinin 2,0 veya üzeri) görünür, kansızlık olduğunu görülür.
Ultrasonda ne görünür ? Ultrasonda böbreklerinin küçüldüğünü veya taş olduğunu veya kist olduğunu görülür. Bütün bunlar birleştiğinde böbrek yetmezliğini olduğunu kesin olarak böbrek yetmezliği hastası olduğumuzu diyebiliriz.
Ama böbrek yetmezliğini bir çok tedavisi vardır. Ülkemiz de böbrek yetmezliği olan hastalar daha fazla para kazanabilmek için hastayı diyalize bağlar. Siz böbrek yetmezliği hastası olduğunuzu öğrendiğiniz zaman diyalize bağlanmak yerine doktorlarınıza ve hekimlerinize böbrek nakli olunabildiğini ve diyalize bağlanmak yerine böbrek nakli olmak istediğinizi söyleye bilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder