English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Türkiye'de 80 bin diyaliz hastasına kötü haber

Türkiye'de 80 bin diyaliz hastasına kötü haber

Türkiyede Son yoklamalarda yaklaşık olarak   80 bin diyaliz hastası var bilinmeyenler hariç bu haber özel diyaliz merkezlerin'de  diyalize giren hastaları yakından ilgilendiriyor desek yeri var .
Türkiye'de 80 bin hastanın %70 özel diyaliz merkezlerin'de  diyaliz tedavisi görmekte bu haberde diyaliz  hastalarına  tokat niteliği taşıyor sanırım ....

Bugün gazetesi'nin haberine göre Diyaliz merkezleri, akaryakıt fiyatları ve seans ücretlerini gerekçe göstererek ücretsiz servisleri kaldıracaklarını duyurdu. Böbrek Hasta Haklarını Koruma Derneği ise “1 ay önce gündeme geldi ancak karara karşı çıktık” açıklamasını yaptı.

Böbrek yetmezliği yüzünden diyalize girmek zorunda olan 80 bin diyaliz hastasına kötü haber geldi. Ülke genelinde hizmet veren 385 diyaliz merkezi, hastalar için büyük kolaylık sağlayan ücretsiz servis hizmetini kaldırma kararı aldı. Gerekçe olarak artan akaryakıt fiyatları ve devlet tarafından ödenen diyaliz seans ücretlerine 7 yıldır zam yapılmaması gösterilirken, servis giderlerinin yıllık cironun yüzde 10’unu geçtiği belirtildi.

Bağımsız Diyaliz Merkezleri (DİYAMER) Derneği Başkanı Dr. Basri Yılmaz, özel diyaliz merkezlerinin hastaların geliş ve gidişlerinde daha rahat ulaşım sağlanması amacıyla verilen ücretsiz servis hizmetinin yüksek maliyetlerini karşılayacak güçlerinin kalmadığını açıkladı.

‘Servis kendilerini ilgilendiriyor’

YETKİLİLER özel diyaliz merkezlerinin servis araçlarını kaldırma kararını ‘kendi takdirleri’ olarak değerlendirdi. Bu kararın hayata geçirilmesinin zor olduğunu dile getiren yetkililer, kendi aralarındaki rekabetten ötürü servis araçlarının hizmete sokulduğunu belirtti. Ayrıca diyaliz hastalarına ödenen seans ücretlerine zamların da belli dönemlerde ilgili göstergeler dikkate alınarak yapıldığı vurgulandı.

‘FİYATLAR BELİMİZİ BÜKTÜ’

SGK’nın diyaliz hastaları için ödediği 145 liralık seans ücretine 7 yıldır doğru dürüst zam yapılmadığına dikkat çeken Yılmaz, bir merkezin ücretsiz servis hizmetinin maliyetinin yıllık cironun yüzde 10’u seviyelerine çıktığını söyledi. Dr. Basri Yılmaz, 31 Ekim 2013 tarihinden itibaren özel diyaliz merkezlerinde ücretsiz servis hizmetine son verileceğini açıkladı. Yılmaz, “Son yıllarda artan mazot fiyatları belimizi büktü. Eğer SGK diyaliz hastaları için ödediği seans ücretinde iyileştirme yapmazsa 31 Ekim’den sonra ücretsiz servis hizmetini vermeyeceğiz” dedi.

Karar hasta haklarına aykırı

Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (BÖHAK) Başkanı Vahap Acar, birkaç ay öncesinde tarafların tümünün konuyu masaya yatırdığını belirtti. Acar, “Merkezlerin kimi ücretsiz servisi kaldırmak istedi ancak biz karşı çıktık. Çünkü böyle bir uygulama hasta haklarına aykırı. Çoğu hastamız mağdur olur. Bu nedenle ücretsiz servis hizmetinin kaldırılması söz konusu değil” diye konuştu.

Bir zamanlar ABD ile yarışıyorduk

Diyaliz merkezlerinin ciddi ekonomik kriz içinde olduğunu savunan DİYAMER Başkanı Basri Yılmaz, son beş yılda 54 diyaliz merkezinin ekonomik sebeplerden kapanmak zorunda kaldığını söyledi. Merkezlerde kullanılan malzemelerin, kan temizleme filtrelerinin tümünün yurtdışından alındığına dikkat çeken Yılmaz, “Dolar 2 lirayı geçmiş durumda. Bu son yükselişlerle birlikte diyaliz merkezleri de büyük zarar etti. 2004’ten önce, tedavi kalitesinde ABD ile yarışır hale gelmiştik. Ama maalesef şu anda ciddi geriye gidişler var. Merkezler iflastan kurtulmak için daha ucuz maliyettemalzeme kullanmaya başladılar” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İLETİŞİM FORMU

Name:
Email Address:

Put a website form like this on your site.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Blog Lıstem