Böbrekteki sorun ciltten belli oluyor..
Ciltte kaşıntı, kuruluk, renk değişikliği, tırnaklarda şekil bozukluğu ve saç dökülmesi, 'böbrek yetmezliği' belirtisi olabilir.
“Kronik böbrek yetmezliğinin teşhisinde laboratuvar testlerinin yanı sıra ciltte görülen semptomlar uyarıcı olabilmektedir” diyen uzmanlar, kaşıntı ve cilt kuruluğunun ciddiye alınması gerektiğinin altını çizdi. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Su Küçük ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Gürsu, kronik böbrek yetmezliğinin tanısında ciltte, görülebilen uyarıcılara dikkat çekerek, özellikle kaşıntı ve cilt kuruluğunun sıklıkla karşılaşılan belirtiler arasında yer aldığını söyledi.
SİNSİCE BAŞLAR
Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Gürsu, “Kronik böbrek hastalığı, farklı nedenlerle gelişebilir ve nedenlerine bağlı olarak sonuçları da farklıdır. Kimi hastalarda böbreğin süzme fonksiyonu normal olup idrarda protein kaybı oluşur, kimi hastalardaysa böbreğin çalışma kapasitesi giderek azalır. Kronik böbrek hastalığı, çoğu zaman sinsi başlangıçlıdır ve erken belirtiler göze çarpmayabilir. Tanıda laboratuvar testleri büyük yer tutar. Ancak yine de bazı belirtiler hastalığın tespit edilmesinde uyarıcı olabilir. Bunlar arasında ciltle ilişkili belirti ve bulgular da yer alır” dedi.
VÜCUTTA TOKSİK MADDE BİRİKİR
Konuyu dermatolojik açıdan değerlendiren Prof. Dr. Özlem Su Küçük ise şunları söyledi: “Kronik böbrek hastalıklarına pek çok deri bulgusu eşlik edebilmekte ve bu bulgular hastaların neredeyse tamamında ortaya çıkabilmektedir. Bulgular; yaygın kaşıntı, kuruluk, deri renginde koyulaşma gibi hastalığa özgü olmayan belirtiler olabileceği gibi, su kabarcıkları oluşumuyla kendini gösteren yalancı porfiri ve bazı tırnak bozuklukları hastalığa özgü belirtiler olarak da karşımıza çıkabilmektedir” diye konuştu. Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Kronik böbrek hastalıklarının deride semptomlara yol açması; vücutta biriken toksik maddeler (üre, fosfor, vb.), hastaların kullandığı ilaçlar (demir, vitamin, fosfat bağlayıcı ilaçlar, tansiyon ilaçları) ve bozulan bağışıklık sisteminden kaynaklanmaktadır” dedi.
SİĞİL VE MANTAR OLUR
“Kronik böbrek yetmezliğinde deri bulguları iyi bir rehberdir” diye konuşan Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Bağışıklık sisteminin bozulması sonucu hastalarda çeşitli enfeksiyonlara yatkınlık izlenmektedir. Bunlar arasında başlıca folikülitler (kıl kökü iltihabı), siğiller, deri ve tırnaklarda mantar enfeksiyonları sayılabilir. Deri eklerindeki değişiklikler sonucundaysa, hastaların saçlarında ve vücut kıllarında dökülme olabilmektedir. Tırnak yatağındaki ödem sonucu, tırnak görünümünde bozulmalar ve tırnak altı kanamaları sıklıkla karşımıza çıkabilmektedir. Yine kronik böbrek yetmezliğinde, kanama-pıhtılaşma sisteminin bozulmasıyla birlikte yaygın çürükler ve kanamalar görülebilmektedir. Ayrıntılı bir deri muayenesiyle birçok patolojik bulguya rastlanabilmekte ve bazen bunlar hastanın kronik böbrek yetmezliği tanısı almasında ilk aşamayı oluşturabilmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.
DİYALİZE GİRENLER DİKKAT
“Kaşıntı ve cilt kuruluğunun şiddeti, hastalığın şiddetiyle doğru orantılı olarak artabilir” açıklamasını yapan Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Kronik böbrek yetmezliğinde kaşıntı sık görülmekte olup, hastalığın ağırlaşmasıyla şiddetlenir. Çeşitli kaynaklara göre diyalize giren kronik böbrek yetmezliği hastalarının yüzde 50 ila 90'ında kaşıntı görülmektedir.
Hastaların yüzde 50'sinde yaygın olabilen kaşıntı, çoğunlukla diyaliz sırasında veya diyalizden sonra şiddetlenmektedir. Kronik böbrek yetmezliğinde sık görülen diğer bir bulgu da kuruluktur. Bu durumun, ter ve yağ bezlerin küçülmesinden ve diyalizin sebep olduğu üst derideki su tutma kapasitesinin belirgin derecede azalmasından kaynaklandığı düşünülmektedir” dedi.
HER KAHVALTIDA MAYDANOZ YİYİN
Vücutta birçok işlevi olan böbreklerin sağlığını korumak için, doğal besinlerin gücünden faydalamak gerekiyor. Böbrek dostu besinler böbrek hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Kalsiyum ve D vitamini içeriğiyle yoğurt, böbrek sağlığında önemli besinlerden biridir. Özellikle yemek aralarında tüketilen yoğurdun böbrek sistemini düzenleyici ve çalışmasına yardımcı etkisi bulunur.
KORUYUCU ETKİSİ VAR
Taze meyve ya da sebzelerle karıştırılarak tüketilen yoğurt, meyvelerin C vitamini ve mineral etkileriyle birleşince, böbrek fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler. Kırmızı elma, böbrek hastalıklarının tedavisine destek verdiği gibi, hastalıklara yakalanmamak için koruyucu bir kalkan görevi de üstlenir. Böbreği temizler ve lif içeriğiyle süzme işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olur. C vitamini etkisi yüksek olan maydanoz, içerdiği vitamin ve minerallerle böbrekleri temizleme ve çalışmasına destek olma konusunda birebirdir. Özellikle böbrek hastalıklarında su durumu ve dengelenmesinde vücuda yardımcı olur. Maydanoz kahvaltıda çiğ olarak tüketildiğinde demir emilimi ve depoların doldurulmasında yardımcı olur.
MAYDANOZ ENERJİ VERİR
Maydanozun enerji verici ve lif etkisi yüksektir. Üreme sistemi ve merkezi sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri mevcuttur. Vücutta demir emilimine yardımcı olan mürdüm eriği, A-B-C vitaminleri açısından zengindir. Kalp ve kolesterol hastalıklarına da iyi gelir.
Çinko ve demir minerallerini fazlasıyla içeren kabak çekirdeği, omega 3 etkisiyle de böbrek hastalıklarında faydalıdır. Şeker dengeleyici ve böbrek sistemlerini temizleyicidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder