English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Bobrek Nakli 10 Yilda 1o Kat Artti

Turkiyede Bobrek Nakli 10 yilda 10 kat Artti

TÜRKİYE TERCİH EDİLİYOR
Türkiye, diğer ülkelerden gelen hastaların da böbrek nakli ihtiyaçlarını karşılayacak durumda. Yani organ naklinde lider ülke durumuna geldik. Daha önce ABD ve Avrupa'ya giden yabancı hastalar, organ nakli başarı oranları nedeniyle artık Türkiye'yi tercih etmeye başladı. Kuzey Afrika, Balkanlar, Ortadoğu ve Avrupa'da yaşayan Türkler de artık bize geliyor. Yani bir anlamda; organ nakli göçü tersine dönmüş durumda.....


Türkiye'de organ naklinde ve bağışında 10 sene öncesine göre inanılmaz bir noktadayız. Çünkü 10 yıl içinde organ nakli sayısı tam 10 kat arttı. 2000 yılında 300 olan böbrek nakli sayısı, 2013 yılında 3 bine çıktı. Türkiye'de diyaliz hastası sayısındaki artış, önemli oranda yavaşladı. Karaciğer nakli sayısı ise yılda bini aştı. Ayrıca kadavradan organ nakli konusunda da umut verici gelişmeler var. Beyin ölümü bildirimi sayısı da giderek artıyor.

TÜRKİYE TERCİH EDİLİYOR
Türkiye, diğer ülkelerden gelen hastaların da böbrek nakli ihtiyaçlarını karşılayacak durumda. Yani organ naklinde lider ülke durumuna geldik. Daha önce ABD ve Avrupa'ya giden yabancı hastalar, organ nakli başarı oranları nedeniyle artık Türkiye'yi tercih etmeye başladı. Kuzey Afrika, Balkanlar, Ortadoğu ve Avrupa'da yaşayan Türkler de artık bize geliyor. Yani bir anlamda; organ nakli göçü tersine dönmüş durumda!

BAĞIŞ ORANI YÜZDE 20
Bu iyimser tabloya rağmen ulaşılması gereken noktaya henüz ulaşamadık. Türkiye'nin en önemli sorunu; kadavradan, yani beyin ölümü gerçekleşmiş insanlardan bağışların azlığı. Beyin ölümü gerçekleşen hastaların ailelerinden sadece yüzde 20'si organ bağışında bulunuyor.
Türkiye'de organ naklindeki bu gelişmenin asıl lokomotifi; canlı vericili böbrek nakilleridir. Ülkemizde böbrek nakillerinin yüzde 75-80'i, yaşayan bağışçılardan yapılıyor. Bazı çevreler tarafından bu geri kalınmışlık olarak yorumlanıyor. Ancak şu örnek, bu yorumun çok da doğru olmadığını gösteriyor: Nüfusu 82 milyon olan Almanya'da yapılan organ nakli sayısı kadar, Türkiye'de şu anda organ nakli yapılıyor.

Canlı vericili böbrek nakli ameliyatları, 1955 yılından bu yana yapılıyor. Bu ameliyatlarda, böbrek bağışlayan insanların sağlıkları kırk yıl boyunca takip edilmiş ve böbrek bağışlayan kişi için hiçbir risk bulunmadığı tespit edilmiş. Biz ekip olarak son beş yılda 2 bin 700 böbrek nakli gerçekleştirdik. Canlı vericili böbrek nakillerinde, böbreğini bağışlayan kişilerin herhangi bir sorun yaşadığını görmedik.

ALTI KİŞİ KURTULUR
Her gün organ naklinin mucizesine tanık olan bir cerrah olarak şunu söylüyorum: Öldükten sonra organlarınızı bağışlayın. Çünkü bu hastalar gerçekten ölüm riski taşıyor ve kalitesiz bir yaşama mahkum oluyor. Organ nakli olmazsa insanlar ölür, ancak nakil olduğu zaman şansları yüzde 95'e çıkar. Unutmayın; bir kişi organlarını bağışlayınca en az altı kişiye hayat verebilir.
Ailenizden ya da sevdiklerinizden birinde eğer kronik karaciğer ya da böbrek hastalığı varsa, böbreğinizi ya da karaciğerinizin bir kısmını bağışlamaktan korkmayın.
Böbrek naklindeki diğer önemli bir nokta ise; naklin diyalize göre yaşam süresini dört kat uzatması.




























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İLETİŞİM FORMU

Name:
Email Address:

Put a website form like this on your site.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Blog Lıstem