English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Çağın Buluşu diyaliz makinasını kim bulmuştur

Çağın Buluşu diyaliz makinasını kim bulmuştur.Çağın buluşları arasında rahatlıkla söyleyebilceğimiz buluşlardan diyaliz makinası dünyada milyarlarca insanın bir makine tarafından hayata hergün zorlukları da olsa tutunabilmesini sağlayan diyaliz makinasının ilk bulunuşu beni hayretler içine bırakıyor .Bu çağın bluşları arasında terini alan bu diyaliz ve diyaliz makinasını kim bulmuştur
Hollanda’da Doktor Wilhelm J.Kolff tarafından 1943 yılında, ilk yapay böbrek geliştirildi. Böylelikle, ilk kez bir makine, vücudun önemli organlarından birinin yerini alıyordu. Kan, böbrek yerine bu makineden geçiyor ve bu arada dışarı atılması gereken bütün maddelerden temizleniyordu. Kolff’un makinesi, kısa süreli tedavi için uygundu. 1960 yılında ise, Amerikalı bilim adamı Doktor Bolding H.Scribner, Diyaliz aracı olarak bilinen daha gelişmiş böbrek makinesini yaptı ve bu sayede binlerce böbrek hastasının hayatı kurtuldu. Hastaların, bu yöntemle haftada üç kez 10-12 saat süreyle Diyaliz makinesine bağlanması yeterliydi.

İlk hemodiyaliz hangi tarihte kim tarafından uygulandı?

1913 yılında Amerika’daki John Hopkins Üniversitesinde Abel ve arkadaşları tarafından uygulandı. İlk olarak denek farelerde hemodiyaliz uygulandı. O tarihte bu işlemle ilgili; Londra gazetelerinde ‘’suni böbrek icat edildi’’haberi manşetlerde yer almıştır. Sonraki tarihlerde aynı işlem insanlara da uygulanmaya başlanmıştır. Ama o dönemlerde bu işlem akut böbrek yetmezliğindeki hastalara uygulanıyordu. Kronik böbrek yetmezliği olan hastalar için herhangi bir tedavi şekli yoktu. Çünkü en büyük problem damar girişim yolu idi. Hastalar diyalize alınırken, cerrahi müdahale ile bir atardamardan kan sağlanıp toplardamardan geri verilmekteydi. Bu cerrahi işlem her seansta yapılamadığı için bu hemodiyaliz işlemi kronik böbrek yetmezliği hastalarına uygulanamıyordu. Bir hastaya yaklaşık 10 günde bir 16-18 saatlik diyaliz yapılıyordu. Hastalarda üremik belirtiler ( bulantı, kusma, nefes darlığı) dayanılmaz olduğunda tekrar diyalize alınıyorlardı.
İlk hemodiyaliz makinesi; ‘rotating drum’ ( dönen varil) 1944: Kolff tarafından yapıldı. Sonraki yıllarda bu makine geliştirilerek günümüz modellerine ulaşıldı.

İlk Diyaliz Makinesi - 1943 Kolff, Rotating Drum

Kolff-Brigham Diyaliz Makinesi: 1948

Cordis Dow Seratron DİYALİZ MAKİNESİ: 1979

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İLETİŞİM FORMU

Name:
Email Address:

Put a website form like this on your site.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Blog Lıstem