English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Doğum gününde yaşama tutundu













Nevşehir'de kocasının verdiği böbrek ile sağlığına kavuşan kadın, ikinci hayatını yaşıyor.

Nevşehirli 35 yaşındaki Mehmet Yahşi, bir böbreğini vererek 29 yaşındaki eşi Bahar Yahşi'nin yeniden sağlığa kavuşmasını sağladı. Operasyonu gerçekleştiren Prof.Dr. Zeki Yılmaz, "Mehmet Bey'in davranışı, kadına şiddet uygulayan erkeklere de örnek olsun" dedi.

Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde bir otelde çalışan Mehmet Yahşi, 2006 yılında evlendiği ve 2.5 yıldır diyalize giren eşi Bahar Yahşi'ye böbreğini verdi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi'nde yapılan böbrek nakli ile Bahar Yahşi sağlığına kavuşurken, "7 Mart benim doğum günümdü. Eşim fedakarlık gösterip böbreğini vererek, acılarımı dindirdi. Eşim sayesinde yeniden doğdum. Onu çok seviyorum ve herkesin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Mehmet Yahşi de, eşini çok sevdiğini ve acı çekmesini istemediği için hiç düşünmeden böbreğini verdiğini söyledi. Böbrek nakli nedeniyle hastalarla birlikte basın toplantısı düzenleyen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Zeki Yılmaz, "Canlıdan yapılan nakil sayısı bakımından ülkemiz Güney Kore'nin ardından dünyada ikinci. Bu övünülecek değil, ülkemiz için üzücü bir durumdur. Normali, kadavradan beyin ölümlü hastalardan temin edilen organ sıralamasında ön sırada olmamız. Canlıdan organ naklini çaresizlikten dolayı yapıyoruz" diye konuştu.

Bu hafta yine canlıdan böbrek nakli yaptıklarını belirten Prof. Dr. Yılmaz, şöyle dedi:

"Bahan Hanım, 2010 yılından beri şeker hastalığına bağlı böbrek hastası olup diyalize giriyordu. Mehmet bey eşine hiç düşünmeden böbreğini verdi. Hastamızın böbreği artık çalışıyor. Eşi Mehmet bey de gayet iyi durumda. Bundan sonra Bahar hanım normal yaşantısını sağlıklı şekilde sürdürebilecek."

Canlıdan organ nakillerinde bağış konusunda, annelerin ilk sırada olduğunu, onu kardeşler üçüncü sırada ise babaların izlediğini belirten Prof.Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:

"4'üncü sırada kadınlar eşlerine organlarını veriyor. Mehmet Bey, bizim merkezimizde erkek eş olarak böbreğini veren ikinci kişi. Aynı duyarlılığı bu kez Mehmet bey gösterdi. Hem de 8 Mart Dünya Kadınlar gününde. Bu bakından daha anlamlı buluyorum. Ülkemizin önemli sorunlarından biri de kadına uygulanan şiddet. Eşini öldüren, kocalar olduğu gibi (bunları kınıyoruz, lanetliyoruz) örnek olanlar da var. Mehmet bey bu tür kişilere örnek davranış sergileyerek böbreğini verdi, canını verdi. Bu davranışın kadına yönelik şiddetin yok olmasına adım olur, katkı sağlar."

BÖBREK HASTALARI İÇİN MORAL GÜNÜ

Dünya Böbrek Haftası nedeniyle Semiha Kibar Organ Nakli ve Dializ Hastanesi'nde tedavi gören böbrek hastaları için de eğlence düzenlendi. Hastanenin toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinlikle Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri mini konserleriyle hastalara moral verdi.

Böbrek hastalarına pasta ikram edilip, çeşitli hediyeler verilirken, minik hastalar da palyaço eşliğinde eğlenme fırsatı buldu. Hastane yönetimi bugün doğum günü olan 5 yaşındaki Keziban Yanar için de sürpriz doğum günü kutlaması yaptı. Annesi Nevcan'la birlikte hastanede kalan Keziban Yanar, pastanın üzerindeki mumları üfledi, tebrikleri kabul etti.

Erciyes Üniversitesi Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru ve İçhastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Nefroloji uzmanı Prof. Dr. Oktay Oymak da, beyin ölümü gerçekleşen hastaların organlarının bağışlanması çağrısında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İLETİŞİM FORMU

Name:
Email Address:

Put a website form like this on your site.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Blog Lıstem