English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Organ Nakli Olanların Yaşamı Çok Zordur

Organ Nakli Olanların Yaşamı Çok Zordur SGK nakil olanlara “Hadi aslanım, turp gibisin, git çalış” dese de, işin aslı hiç de öyle değil. Nakil olan kişilerin yaşamı hem bedensel performans açısından çok kısıtlıdır hem de sağlık açısından çok önemli risklerle karşı karşıyadırlar. Bu kişilere “git iş yaşamının çarkında debelen” demek, “şansın varsa sağ kal, yoksa öl” demek gibi bir şeydir... Zira nakil sonrasında Böbreğin Reddi (Rejeksiyon) olasılığının bulunması bir yana, kullanmak zorunda oldukları ilaçlar nedeniyle birçok hastalığa yakalanma riskleri de mevcuttur:


1) Böbreğin reddini önlemek için uygulanan tedaviler vücut savunma sistemini baskı altında tuttuğu için bulaşıcı hastalıklara yakalanma olasılıkları çok yüksektir. Bu nedenle kalabalık mekânlardan uzak kalmaları gerekmektedir, 2) Böbrek nakli yapılmış bireylerde kalp hastalıklarına, kansere, şeker hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir, 3) Kullanılan ilaçlar nedeniyle göz iltihapları, katarakt veya göz tansiyonu daha sık ortaya çıkabilir, 4) Kortizon kullanımına bağlı olarak kemiklerde zayıflık oluşabilir. Bu, özellikle kalça ekleminde görülür ve yürüme güçlüğü oluşturabilir, 5) Ayrıca nakil olanların beslenme alışkanlıklarından tutun, sosyal yaşamın her alanındaki sayısız konuya da aşırı dikkat etmesi gerekir vs.vs.vs. Hasılı, organ nakli olanlar istim üstünde yaşarlar.
Pekii, tüm bunları SGK bilmiyor mu? Biliyor tabii! E o zaman bu zor yaşamla mücadele eden kişilere “turp gibisin, seni emekli etmiyorum, etmişsem de iptal ediyorum” demek ceberutluk değil de nedir? Bu kişilerin bir parça nefes alması SGK’da birilerinin zoruna mı gidiyor? Ne yapsınlar, ölsünler mi bu arkadaşlarımız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İLETİŞİM FORMU

Name:
Email Address:

Put a website form like this on your site.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Blog Lıstem