English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Organ bağışında devrim gibi karar:

Yıllardır kadavra'dan organ bağışı'nın acı gerçeği olan ölmüş kişi organlarını bağışlasada Ailesi izin vermeyince organları başkasına nakil yapılamıyordu bu  ihmalere son verecek bu karar basında organ bağışında devrim niteliği taşıyan karar olarak damgasını vuracak...


 Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan, Türkiye'de organ hakli için sıra bekleyen binlerce hastanın yüzünü güldürecek bir haber geldi. Müezzinoğlu, yeni bir organ nakli yasa tasarısı hazırladıklarını ve bağışlarda aile izni şartını kaldıracaklarını açıkladı. Böylece organ nakillerinde 4 katlık bir artış bekleniyor. Müezzinoğlu, "Bakanlığımız ve Adalet Bakanlığı bu konuda birlikte çalışıyor. Sadece sağlık yönünü değil, hukuki yönünü de çalışıyoruz" dedi.

4'TE 3'LÜK KAYIP

Mevcut sistemde ölen kişi organlarını bağışlamış bile olsa, organ nakillerinin aile izni ile gerçekleşebildiğine dikkat çeken Mehmet Müezzinoğlu, planlanan değişikliği şöyle anlattı: "Mevcut sistemde, aile izin vermeyince yapılacak bir şey olmuyor. Yani resmi olarak organ sahibi izin vermesine rağmen, vasiyet sistemi gereği birinci derece yakınlarından biri itiraz ederse, biz o kişinin organlarını alamıyoruz. Bu nedenlebağışlayanlardan organ alma oranımız neredeyse 4'te 1 düzeyinde. Organlarını bağışlayan, bunu yasal olarak kayıt altına aldırtan kişilerin organlarının nakledilmesi konusu yakınlarına sorulmayacak."

Bu yıl 5 bin kişi organ beklerken öldü
Türkiye'de sadece bu yıl 5 bin kişi organ nakli yapılamadığı için hayatını kaybetti. Organ nakli cerrahları da "3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" vesilesiyle organ bağışı sayısının artırılabilmesi için çağrıda bulundu. Yıllardır bu işi yapan cerrahların ortak düşüncesi, Türkiye'nin canlıdan canlıya nakillerde dünyanın en başarılı ve deneyimli ülkelerinden biri olduğu... "Ama kadavra bağış sayısı artarsa dünyanın en iyi nakil yapan ülkesi olacağız. Hastalarımızı da kaybetmeden kurtarabileceğiz" diyorlar.

Kadavrada bağış yılda 3 bini bulmalı
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu (Memorial Şişli Hastanesi): 2013'ün ilk 10 ayında Türkiye genelinde 5 binin üzerinde nakil gerçekleştirildi; ancak nakil bekleyen hastalardan yüzlercesi yaşamını kaybetti. Yıl içinde beyin ölümü gerçekleşen vakalardan yalnızca yüzde 23'ünün organları bağışlandı. Avrupa ülkelerinde, organ nakillerinin yüzde 80'i kadavra, yüzde 20'si canlı kaynaklıyken, Türkiye'de yüzde 75 oranında canlı, yüzde 25 de kadavra kaynaklı nakiller yapılıyor. Türkiye'de bir yılda 2-3 bin arasında kadavra donör bağışının olması gerekiyor.

Olumlu haberler çok destek oluyor
Prof. Dr. Ömer Bayezid (Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Suni Kalp Nakli Cerrahı):
Türkiye'de 1.4 milyon hastada kalp yetmezliği var. Hastaneye geldikten sonra 5 yılda hastaların ölüm oranı yüzde 75. Bu çoğu kanser türünden daha yüksek. Akciğer kanserinden sonra en kötü seyreden hastalıktır kalp yetmezliği. 2011'de Türkiye'de 254 kalp nakli bekleyen hasta vardı, 96 tanesine nakil yapıldı. 2012'de ise 326 bekleyen hastadan sadece 61'ine nakil yapıldı. Organ bağışı çok önemli ve teşvik edilmeli. Olumlu haberler bize çok yardımcı oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İLETİŞİM FORMU

Name:
Email Address:

Put a website form like this on your site.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Blog Lıstem