English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Protez Göz Kullananlarda Sorunlar Nelerdir ?

Protez Göz Kullananlarda Sorunlar Nelerdir 

Uzun yıllar protez kullananlarda alt kapakda sarkma, göz'de çukurlaşma, yuvada daralma, göz kapağı'nda düşme, içe dönme gibi bir takım sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu sorunlarında ameliyatla düzeltilebileceğini ve daha doğal bir görünüme sahip olunabileceğini biliyor musunuz ?


 Göz Protez işlemi neden yapılır ?
Görme yetisini kaybetmiş ve estetik olarak hoş durmaması, glokomdan kaynaklı gözün küçülüp kör olması, Yüksek göz tansiyonuna bağlı ağrıların artması, doğuştan gelen görme kayıpları ve estetik problemler, trafik kazasına bağlı gözün kaybedilmesi gibi durumlarda protez yapılır.

- Göz Protezi gerçek göz gibi midir ?
Şekil ve renk olarak birebir diğer gözünüzle aynı şekilde protez göz yapılabilir. Bu işlem protezi yapan ve boyayan kişinin maharetine bağlıdır.

- Göz protezi hareketli midir ?
Sklera protezinde; Gözünüzü hareket eden kaslarınız %100 çalışıyorsa herhangi bir sıkıntı yoksa ve ameliyatı yapan doktorunuz göz içini boşaltırken göz kaslarını iyi bağlarsa proteziniz göz kaslarının %70lik hareketini kullanabilir. Yani demek oluyorki başarılı bir ameliyattan sonra proteziniz usta bir ortez protez uzmanı tarafından yapılınca %100 olan göz hareketlerinin %70ini yansıtır. Trafik kazası geçirenlerde ve doğuştan şaşılık olanlarda göz kaslarında problem olabileceği için bu ihtimal %60 %50 gibi bir seviyeye iner. Tam yuvarlak protezde hareketler dahada azalır.

="-webkit-appearance: none; box-sizing: inherit; color: #515365; font-family: -apple-system, BlinkMacSystemFont, "segoe ui", Roboto, Helvetica, Arial, sans-serif, "apple color emoji", "segoe ui emoji", "segoe ui symbol"; font-size: 13.91px; margin: 0px; outline: 0px !important;" />- Protez çeşitleri nelerdir ?
Günümüzde uygulanan iki tip protez vardır. Sklera ve tam protez.
Sklera protezi Glokom vb. bir hastalıktan veya görme yetisini kaybetmiş ağrı veren gözün öncelikle beyaz kısmında küçük bir kesitten içindeki sıvı ve ağrıya sebep olan yerler boşaltılır ve göz çökmesin yuvarlaklığı kaybetmesin diye implant dolgu yapılır. iyileşme sürecinden sonra protez merkezinde göz yuvasının kalıbı alınır ve protez işlenir. Yarım protezde denir. Lensin büyüğü olarakta düşünebiliriz.
Akrilik malzemeden yapılır. Kendi gözünüzün üstünde olduğu için Göz hareketlerini daha iyi yansıtır.
Tam Protezde ise durum biraz daha farklıdır. göz bütün olarak alınır. yerine göz yuvarlaklığı görecek büyük bir miskete benzer malzeme yerleştirilir. duruma göre üzerine ya sklera protezi yapılır yada bu misket boyanır. Göz hareketlerini daha az yansıtır. Genelde sklera protezinden haberi olmayan hastalar ve trafik kazasında gözünü komple yitirmiş kişiler bu yöntemi seçmektedirler.

- Göz Protezi yaptırmak istiyorum. Ne yapmalıyım ?
Öncelikle uzman bir göz doktorunda muayene olup görme yetisini kaybetmiş gözünüz ile ilgili protez konusunda tam kesin bilgiler almalısınız. Ameliyat süreciniz bittikten sonra doktorunuzun tavsiye ettiği protez merkezine başvurmalısınız.

- Ameliyat ve iyileşme süreleri nedir ?
Sklera protezi için yapılacak ameliyatlarda iyileşme süreci 1 ay gibi bir süreçtir. 1 ay sonunda doktor onayından sonra protez yapmaya başlanılır.
Tam protezde 6 aylık bir iyileşme süreci vardır.

- Protezimi ne zaman kullanmaya başlarım ?
Sklera protezi takıldıktan sonraki 4 aylık süre zarfında protez yerine oturmaya başlar ve ilk halinden daha hareketli ve göze tam oturmuş diğeriyle nerdeyse aynı denecek şekilde hareket etmeye başlar. Zamanla yerine oturduğu için bir kez daha protez büyütme işlemi yapılır. Bundan sonra 2 yılda bir protez merkezine gidip protezi göz yuvasına en uygun haline getirmek için işlem uygulanır.
Tam protezde iyileşme süreci bitince protez yapımına başlanır. Sancılı bir dönemdir.

- Protezimi kendim çıkarabilir miyim ?
Sklera protezini kendiniz çıkarabilirsiniz. Elinizin temiz olmasına özen göstermelisiniz. Mümkün olduğu kadar kapalı rüzgar ve tozun olmadığı bir ortamda çıkarılması gerekmektedir. Protezinizi takarken bol su ile yıkayıp kurutmalı önce aşağı bakıp protezi üste gelecek şekilde yerleştirip yukarıya doğru gözünüzü oynatarak protezi tam olarak yerleştirmelisiniz.
Tam protezde böyle birşey mümkün değildir.

- Her gün çıkarmalı mıyım ? Ne sıklıkla çıkarmam Gerekir ? Nasıl Temizlenmesi Gerekir ?
Hayır lens gibi değildir. Doktorların Tavsiye ettiği sklera protezi için 2 ayda bir çıkarıp bebe şampuanı ile bol suyla yıkamak. Bebe şampuanı olmasının sebebi protez üzerinde biriken proteinleri temizleme özelliğidir.

Bunların Dışında...
-Ameliyattan sonra protezinizi kullandığınız ilk aylarda gözünüzde aşırı çapaklanma olacaktır. Bunu ilaçla gidereceksiniz. 
-Gözünüz yani proteziniz kuruduğunda refresh suni göz yaşı damlasıyla gözünüzü sulandırmalısınız.
-Tozlu, rüzgarlı ortamlardan uzak durmalısınız
-Ameliyattan sonraki birkaç ay yere doğru çok fazla eğilmemeli, ağır yük kaldırmamalı ve hijyeninize dikkat etmelisiniz.
-Deniz, göl vb. yüzme alanlarında yüzebilirsiniz fakat protezinizin altına su kaçıp çıkma ihtimali olduğundan deniz gözlüğü veya protezi çıkarmanız önerilir.
-Havuza girmek kesinlikle yasak. Girseniz bile başınız havuz suyuna değmemesi gerek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İLETİŞİM FORMU

Name:
Email Address:

Put a website form like this on your site.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Blog Lıstem