English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Herkesin Organı Herkese Takılabilir mi..!

Herkesin Organı Herkese Takılabilir mi?

Günlük hayatımızda birçok şeyi seçiyoruz. Giysilerimizi, yediğimiz yemeği, arkadaşlarımızı, yaptığımız işleri... Ya vücudumuz? Vucudumuz içimizdeki organların farkında mı? Aniden başka birinin organı vücudumuza yerleştirilse tepkisi ne olacak? Vücudumuza nakledilecek organıların hangi özellikleri taşıması gerekli?




Herkesin organı herkese takılabilir mi ?
Hayır ! Organ naklinde doku ve organların uyumu esastır. Nasıl herkesin kanı herkese verilemiyor ve bir takım kan gruplarına dikkat ediliyorsa, aynı şey organ naklinde de söz konusudur. Nakledilecek organa göre uyum kriterleri değişebildiğinden, bu esaslara dikkat edilmezse, organ takılan kişi yani “alıcı“ nın vücudu organı yabancı bir madde olarak algılayacak ve reddedecektir.
Özellikle 1960 lardan sonra bağışıklık önleyici ilaçların (immunsuppresive) tıpta kullanılmaya başlamasıyla, günümüzde transplantasyon uygulamaları büyük bir hız kazanmıştır. Çünkü saptanabilen bütün dokuların uyumuna rağmen bugün bilemediğimiz pek çok faktör nedeniyle vücut yabancı organı tanıyıp reddetme eğilimindedir. Bu ilaçlar sayesinde bağışıklık sistemi bir nevi kandırılarak organın yaşatılması hedeflenir. Yine de bu ilaçlar doku uyumu gereksinimini tamamen ortadan kaldıramazlar. Bu nedenle başarılı bir transplantasyon için hem uyumlu organ hem de bilinçli bir immunsuppresive tedavi esastır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İLETİŞİM FORMU

Name:
Email Address:

Put a website form like this on your site.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Blog Lıstem