English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Türkiyede organ bağışı neden az hiç düşündünüzmü

Türk doktorlarımızdan Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü  Sayın Doç. Dr. Bülent Aydınlı Organ bağışını türkiyeyi dış ülkelerle kıyaslayarak anlatıyor ve sözlerine şu şekilde başlıyor.... Doç. Dr. Bülent Aydınlı, ”İspanya’da beyin ölümü gerçekleştiği an siz devletin malısınız, yakınlarınız aksi dilekçe vermediği müddetçe sizin organlarınız alınır. İran’da da böyle.

Ama Türkiye’de değil sizin eşiniz, babanız, karar vermek için en son komşular geliyor” dedi.
Aydınlı, Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 3-9 Kasım tarihlerinin Organ Nakli Haftası olarak kutlandığını belirterek, haftanın önemine ilişkin halkı bilinçlendirmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
İnsanların organ bağışına olan ilgisini artırmak, bir farkındalık oluşturmak için programlar düzenlediklerini vurgulayan Aydınlı, kadavradan nakilin yurt dışında çok daha kolay olduğunu, ancak Türkiye’de kadavradan bağışın oldukça az olduğunu dile getirdi.
Türkiye’de kadavradan organ bağışına herkesin karıştığını dile getiren Aydınlı, şunları kaydetti:
”İspanya’da sizin beyin ölümünüz gerçekleştiği an siz devletin malısınız, yakınlarınız aksi dilekçe vermediği müddetçe sizin organlarınız alınır. İran’da da böyle. Ama Türkiye’de öyle değil, sizin eşiniz, babanız en son komşular geliyor. ‘Ya hocam böyleymiş ama ne bileyim ki yani falan.’ Bir sürü insana sorulduktan sonra en son şunu diyorlar. 11′inci kişi, ‘yok vermeyelim’ diyor. Sonra, ‘hadi vermeyelim o zaman’ diyorlar. Şu anda bizim organ nakli koordinatörümüz çok uzun zamandır bu işi yapıyor. Türkiye’nin en iyi organ nakli koordinatörlerinden biri. İnsanlarla nasıl konuşulacağını da biliyor, nerede nasıl destek alacağını da biliyor, ama biz henüz Atatürk Üniversitesi’nde iki beyin ölümünden donör olarak kullandık. Bunlar da il dışından gelen insanlar.”
Organ naklinde istenilen seviyeye ulaşabilmek için herkesin aynı noktaya odaklanması gerektiğini vurgulayan Aydınlı, ”Nakillerle, insanlar güzel şeyler yaşadı. Ama Türkiye ortalamasında en sondayız. Canlı karaciğer nakillerinde ve böbrek nakilleri yapma oranı olarak karaciğer naklinde ikinci sırada, böbrek naklinde üniversiteler hastanesi olarak 7′inci sıradayız. Ama kadavradan organ çıkarma konusunda son sıradayız” diye konuştu.

2 yorum:

  1. mallar benim aradıgım got naklı nıye yok

    YanıtlaSil
  2. got degil ön tarafın naklıde olur

    YanıtlaSil

İLETİŞİM FORMU

Name:
Email Address:

Put a website form like this on your site.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Blog Lıstem