English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Böbrek naklinde bir ilk

Böbrek naklinde bir ilk


Bugün bilgisyarda gezerken bu haber çok ilgimi çekti  bir çok diyaliz hastası böbreklerini tansiyondan kaybeder ama bu haberde  ilginç olan tansiyonun çıkış yapan merkezi böbrek lerden oluşu böbreklerin tamiri ile tekrar düzene girmesi  Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde böbrek naklinde bir ilke daha imza atıldı. Sekiz yıldır tansiyon hastası olan 16 yaşındaki Mustafa Tuncay Mete, sol böbreğindeki atar damarında bir darlık saptanmasının ardından ameliyata alındı. Mete'nin böbreği dışarıya çıkarılıp tedavi edildikten sonra yeniden kendisine nakledildi.

Mete'deki tansiyon hastalığının normal bir durum olmadığını söyleyen Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, ileri yaştaki insanlarda rastlanan ve esansiyel hipertansiyon denilen bir hastalığın söz konusu olduğunu söyledi. Mustafa Tuncay Mete'nin bu kadar yüksek tansiyonla mücadele etmesinin altındaki sebepleri aramaya başladıklarını belirten Doç.Dr. Dinçkan, şöyle konuştu: "Mustafa 16 yaşında ve kendisinin tansiyon hastası olması normal bir durum değil. Bunun mutlaka bir nedeni olması gerekiyor. Araştırılmış ve sol böbrek damarının atar damarında neredeyse tamama yakın bir darlığa neden olabilecek bir darlık saptanmıştır. 8 yıldır bunun tedavisi için uğraşıyorlar. Hatta bir ara tansiyonu düşürmek amacı ile hastanede 7 ay yatırılmak zorunda kalınmış. Çeşitli anjioplasti denilen yöntemle bu dar segment tedavi edilmeye çalışılmış, fakat başarılı olamamışlar."
Son çare olarak cerrahi bir takım yöntemlerle dar segmentin tedavisinin uygun görüldüğünü söyleyen Doç.Dr. Dinçkan, şunları söyledi: "Normalde bu tür hastaları çok sık görmüyoruz. Çok nadir rastlanan bir durum. Bizde Mustafa'yı değerlendirdik, sol böbreğinde başka tedavilerle tedavi edilemeyecek bir durum olduğunu belirledik ve cerrahi tedavi artık kaçınılmaz oldu. Amacımız o böbreğini çöpe atmadan böbreği çıkarıp dar segmenti çıkardıktan sonra aynı böbreği tekrar kendisine nakil etmekti. Yani normal böbreğin olduğu yerden böbreği çıkarıp Mustafa'nın kendi böbreğini kasığına naklettik. Böbreğini kurtarmış olduk"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İLETİŞİM FORMU

Name:
Email Address:

Put a website form like this on your site.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Blog Lıstem