English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Çinli örenciler iPad ve bir iPhone alabilmek için böbreğini sattilar


Çin’de genç bir öğrenciğinin bir iPad ve bir iPhone alabilmek için böbreğini satması üzerine yasadışı organ ticareti ve kasıtlı yaralamayla suçlanan 5 kişi hakkında açılan dava başladı.

Sanıkların arasında 17 yaşındaki çocuğun böbreğinin alındığı operasyonu Hunan kentinde gerçekleştiren cerrah da yer alıyor. Resmi Şinhua, davalıların suçlu bulunması durumunda 10 yıl hapis cezasına çarptırılabileceklerini bildirdi.Organ naklinin ardından böbrek yetmezliğinden muzdarip olan genç çocuğun, duruşmaya katılamayacak kadar hasta olduğu söylendi.Davacılara göre Wang ismiyle tanınan öğrenci, internet üzerindeki bir chat odasında bulunmuş.Sanıklardan He Wei’in kumar borçlarını ödemek için böyle bir böbrek naklini organize ettiği iddia ediliyor.Grubun nakilden 35 bin dolar civarında para kazanırken, öğrenciye böbreği için 3 bin dolar ödeme yapıldığı söyleniyor.Ameliyattan sonra böbrek yetmezliği sonucu neredeyse ölen gencin sağlık durumunun hala kötü olduğu biliniyor.

‘Karşılanamayan fiyatlar’

Hakimlere genç çocuğun ameliyat olmayı kabul ettiğini anlatan He, suçlamarı reddetti.Olayda küçük çaplı rolleri olduğu söylenen diğer dört davalı da para cezası alabilir.Olay, öğrencinin annesinin kendisine yeni cihazları almak için gereken parayı nereden bulduğunu sormasıyla ortaya çıkmıştı.Çocuk en nihayetinde böbreğini sattığını itiraf etmiş.Apple ürünleri Çin’de popüler olmasına rağmen, bir çok şehirli çalışanın karşılayamayacağı fiyatlara satılıyor.Bunun yanı sıra organ donörü bulmakta da sıkıntı yaşanıyor.
Sağlık Bakanlığı’nın resmi verilerine göre ülkede organ nakline ihtiyaç duyan 1,5 milyon kişiden sadece 10 bini operasyon geçirebiliyor.
İdam edilen suçlular genelde organ kaynağı olarak kullanılsalar da, Çin hükümeti, bu yöntemi önümüzdeki beş yıl içinde yavaş yavaş durduracağını bildirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İLETİŞİM FORMU

Name:
Email Address:

Put a website form like this on your site.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Blog Lıstem