English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Böbrek biyopsisi nedir?

Böbrek Nakli Ameliyatı Sonrası Gelişebilecek Komplikasyonlar – Böbrek biyopsisi nedir?

Doç. Dr. Serdar Kaçar anlatıyor:

Çeşitli belirtiler ve böbrek fonksiyon testleri, rejeksiyonu (böbrek reddini) teşhis etmek için yardımcı olur. Ayrıca rejeksiyon başladığında, böbrekten alınan biyopsiyle de bu doğrulanır. Küçük bir parça biyopsi dokusu, mikroskop altında dikkatlice incelenir.


Biyopsi işlemi genellikle ayakta veya hastanede kısa bir süre kalınarak yapılır.

 Böbrekten alınacak yer antiseptik solüsyonla temizlenir ve biyopsi için hazırlıklar yapılır. Genellikle ultrasonla tespit edilerek, en uygun yere biyopsi iğnesiyle girilir. Bölge uyuşturulduktan sonra doktor böbrekten ufak bir parça doku almak için özel biyopsi iğnesiyle ilerler.

İp gibi küçük bir parçaya benzer bir doku alınacaktır. Bu doku özel bir solüsyona konur ve mikroskop altında inceleyip gerekli işlemleri yapacak patoloğa gönderilir. Biyopsi sonucu 2 gün veya daha kısa zamanda sonuçlanmalıdır. Biyopsi sonucuna göre hangi tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmadığı belirlenir.

Biyopsiyi takiben 3 ile 4 saat arasında yatakta dinlenmek gerekir. Hemşireniz fiziksel şikayetleri, idrarda kan olup olmadığını, biyopsiyle bağlantılı komplikasyonları izleyecektir.
Biyopsiden sonra çoğu hastanın herhangi bir şikayeti olmaz. Bazen biyopsi bölgesinde hassaslık ve acı hissedilebilir. Biyopsi sonrası 1 veya 2 gün idrarda az bir miktar kan görülmesi olağandır. Fakat idrar aşırı derecede kanlı veya kan pıhtısı olmamalıdır.
Eğer idrar kanlıysa veya pıhtı varsa acilen nakil merkezi aranmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İLETİŞİM FORMU

Name:
Email Address:

Put a website form like this on your site.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Blog Lıstem