English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Yeni Diyalize başlayan Hastalar İçin İpuçlari

Yeni Diyaliz Hastaları İçin İpuçları

Bu yazıyı okuduktan sonra aklıma ilk diyalize girdiğim yıllar geldi ben bukadar şanslı eyildim diyalizle ilk tanışmam koma ve şuur kaybıyla oldu ve kendimi bir başka dünyada sandım onun için benim yaşadıklarımı siz yaşamayasınız ve yabancılık çekmeyesiniz diye burda paylaşmakta fayda görüyorum.
 
 Sayın yeni diyaliz hastası, diyalizin ne olduğu hakkında bilgileriniz ya hiç yoktur veya yeterli değildir. İnsan bilmediği şeyden özellikle hayatını etkileyecekse genellikle korkar. Diyalizin korkutucu değil kurtarıcı ve hayatınızın bir parçası haline gelmesi zaman alır. Burada size bu tedaviye daha kısa zamanda adapte olabilmeniz için bazı ipuçları veriyoruz. Bunların bazıları yalnızca hemodiyalizi ilgilendirirse de bir kısmı tedaviniz ne olursa olsun size hayatı sevmeniz için gerekli yardımcı bilgilerdir.
Unutmayın sağlınızla ilgilenmek her şeyden önce gelir. Aileniz, doktorunuz, arkadaşlarınız, sizin sağlığınız için gayret etmektedir. Onlara yardımcı olun ki size daha faydalı olabilsinler.
1. Hayatınızı değiştiren diyaliz tedavisine başlamak dünyanın sonu değil. Hayattan böyle de zevk alabilirsiniz.
2. Eğer daha önceleri fizikî güç isteyen bir iş yapıyorsanız, artık daha çabuk yorulacaksınız. Diyalizle bu yorgunluğun üstesinden kısmen geleceksiniz.
3. İşiniz kafa çalışması île ilgiliyse, unutmayın kafanız ölmüş değil yalnızca böbrekleriniz kafi çalışmadığı için diyalize giriyorsunuz. İşinize devam.
4.Çalışmayan sizi bu duruma getiren organınız böbrekler hakkında mutlaka bilgi sahibi olun. Böbrek nedir, nerede bulunur, ne iş yapar, hastalıkları nedir ve sizin böbreğinizin hastalığı nedir.
5. Böbreğinizi ve hastalığınızı öğrenmeyi makineyi de öğrenmeyi katın.
6. Makine randevularınızı ilgili ile ayarlayın ve randevularınıza uyun
7. Kendiniz hakkında doktor ve hemşirelerden bilgi alın, tansiyonunuzu sorun, laboratuar bulgularınızı öğrenin.
8. Size verilen ilacın ne olduğunu, niçin verildiğini, yan etkilerini öğrenin.
9. Üzülmektense önlem almak daha iyidir. Bütün ilaçlarınızın adlarını öğrenin. Bunlara yeşil yuvarlak veya mavi fasulye gibi adlar takmayın.
10. Evinizde iyi bir tartı bulundurun. Kilonuzu size söylendiği gibi koruyun.
11. Diyetinize çok önem verin. Bilmediğiniz bir yiyeceğin size iyi mi yoksa zararlı mı olduğunu mutlaka sorup öğrenin.
12. Aylık yapılan rutin laboratuar tetkiklerinizi öğrenin . Tahlillerin ne anlama geldiğini ve ne tedbir alınması gerektiğini doktor ve diyetisyeninize danışın
13. Hiçbir zaman diyaliz seanslarınızın zamanını ve süresini aksatmayın.
14. Sosyal güvence (SSK gibi) durumunuzu kontrol altında tutun.
15. Diyaliz dışındaki seçenekleri (transplantasyon gibi) doktorunuza sormadan karar vermeyin
16. Diyaliz ekibine nazik davranın. Çünkü onlar sizin için çalışmaktadırlar.
17. Tedaviniz veya diyaliz merkeziniz hakkındaki düşüncelerinizi, tenkit ve önerilerini ilgililerle konuşmaktan çekinmeyin
18. Diyalize giren tek kişi siz değilsiniz. Diğer diyaliz hataları ile arkadaşlık kurun. Onların olumlu deneyimlerinden yararlanın.
19. Diyalizde genel bilgilerin yanında size özel bilgiler de vardır. Her hastanın kuru kilosu, diyeti, diyaliz seans sayı ve zamanı ayni değildir. Size özel diyaliz tedavisinin oturması biraz deneme- yanılma ile yapıldığından zaman alır. X hanım şöyle diyet yapıyor diye size de uygun değildir. Doktor ve diyetisyeniniz tavsiyelerine uyun
20. Geçici olara başka bir diyaliz merkezine gitmeniz gerekiyorsa mutlaka doktorunuzdan o merkezin yazılı veya sözlü olarak temas etmesini ve sizin ve diyaliziniz hakkında bilgi verilmesini isteyin
21. Daima geleceğe bakın ve hep uzun bir hayat planlayın. Okula gidiyorsanız devam edin, İşinizi bırakmayın, işsiz iseniz bir iş bulun, Mutlaka üretici bir aktiviteniz olsun.
22. Diyaliz ekibinizi sevin. Onlara karşı olumlu tutum içindeBu yazıyı okuduktan sonra burda paylaşmada yarar gördüm yeni diyaliz hastasına ön yargı ve korkularına kapsamlı bir şekilde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İLETİŞİM FORMU

Name:
Email Address:

Put a website form like this on your site.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Blog Lıstem